OM TEATER MØN
STEDET
Teater Møn er skabt i 2019 af Peter Kirk og Tilde Knudsen fra Asterions Hus, et professionelt teater, som har eksisteret siden 2003.
Den tidligere Magleby Centralskole på Østmøn har undergået en forandring fra at være en gammel skole til at være et teater og masser af værelser dér midt i den smukke natur ved Møns Klint, Høje Møn og med udsigt over hele sydkysten af øen.
Gymnastiksalen er malet sort, så den står som en black-box teatersal, stadig med de gamle ribber og ringe fra skoletiden. Sløjdsalen er ny-restaureret og har fået spejlvægge, så nu er den en smuk dansesal. Skolestuerne har højt til loftet og er ideelle til workshops og seminarer. Der er værelser, gildesal, skolekøkken, udendørs scener og i det hele taget plads og atter mere plads og dørene kan åbnes for alskens aktiviteter.
Siden er Teater Møn blevet udvidet ved knopskydning. I 2020 købte Peter og Tilde et nedlagt hønseri på tvangsauktion. Der blev først ryddet op og siden reddet bygninger, men efterhånden begynder det skøre sted at kunne bruges. Det blev hurtigt døbt Teater Høne eller blot Hønen.
I 2021 kom Dragehuset (eller Kinahuset som nogen kalder det) til. Det ganske særprægede hus ligger som nabohus ved skolen praktisk talt med direkte adgang til den store have, der hører den gamle skole til og som tidligere var Magleby Stadion. Haven forvandler sig til scener og steder, små pladser og kroge. I 2022 indgik Teater Møn en lejeaftale med Sukkerfabrikken og den velfungerende teatersal og den helt særlige Bøhmiske Hal på hele 900 kvadratmeter. Teater Møn er ikke bange for kvadratmeter.
Senest er nabohuset til Teater Høne kommet med. Det er endnu et yderst forsømt hus med huller i taget og væltede udbygninger. Det skal nok få en ny chance i livet og indtil videre er huset døbt Kyllingen.
INDHOLD
Teater Møn er et sted for offentlige forestillinger og begivenheder for mønboere og tilrejsende. Det et refugium og et sted for kunstnere og andre, der har et projekt, der kræver ro og fordybelse. Her er rum for forestillinger, koncerter, workshops, camps, middage, livsbegivenheder og overnatninger. Det er et sted, hvor tiden går i stå. Teater Møn er rum for kunst og nysgerrighed
Vi planlægger en form for sæsonkadence, hvor den mest aktive, udadvendte periode ligger hen over sommeren. Her vil Asterions Hus forestillinger blive spillet og samtidig inviterer vi indenfor til særlige formater, hvor mad og teater næsten altid vil være dele af ingredienserne. Vi vil gøre det bedste for at formidle disse oplevelser, men følg med på sociale medier eller abonner på voresnyhedsbrev.
Så tilbyder vi lidt mere eksklusive formater, hvor vi sammensætter særlige programmer for mindre selskaber inklusiv overnatning, forplejning, forestilling og evt. workshop. Vi har plads til mere 50 overnattende.
OM DE BØHMISKE KRYSTALVASKERE
I sommeren 2023 samledes en lille gruppe af frivillige sig omkring Teater Møn og ikke mindst i forbindelse med arrangementerne over sommeren skete noget ganske magisk, der gjorde, at denne gruppe frivillige på rekordtid har skabt et fællesskab, blev flere og gjorde sig til en uvurderlig hjælp i udviklingen af Teater Møn. De Bøhmiske Krystalvaskere er åbne for at gro, så hvis du er nysgerrig så send en mail.
OM TILDE OG PETER
Vi mødtes omkring årtusindskiftet og stiftede i 2003 Teater Asterions Hus, som vi siden har produceret i og turneret lystigt med. Vi har nyproduceret mindst en ny forestilling om året og turnerer i ind og udland med mange af dem – på flere forskellige sprog; et gennemsnit over hundrede forestillinger om året er det blevet til og omkring 10 af forestillingerne kan spille i morgen, hvis det skulle være. Se mere om Asterions Hus på hjemmesiden her
Vi har også skabt Teaterøen på toppen af Refshaleøen i København. Teaterøen er en åbenplatform for scenekunst og selvom det lykkedes at blive en del af Lille Storbyteaterordningen med en mindre bevilling i en fireårig periode, så blev det Møn der trak, og vi flyttede Asterions Hus til Møn i 2019.
Teaterøen er under forandring og er givet videre til blandt andre Trevor Davis, som vil føre dele af stedet videre som residency-center og med udvikling af kunsten i det urbane landskab som omdrejningspunkt. Tilde og Peter driver dog stadig Magneten på Teaterøen og på den måde har vi stadig et ben i storbyen. Se mere om Teaterøen på hjemmesiden her
HJERTET OG DRIVKRAFTEN
Vores kunstneriske projekt er under evig udvikling og båret af nysgerrighed og trang til at udforske det ukendte og uprøvede.
Det er især de meget fysiske og eksperimenterende fortolkninger af store fortællinger, vi er kendt for. Således går vi vores egne veje med Homers Iliaden, Shakespeares Romeo & Julie og Macbeth. Her er vores forestillinger et dramatisk møde mellem den store fortælling og vores personlige fortolkning.
Vi elsker patos lige så meget som humor. Vi elsker finurlig patina og rå poesi. Gennem årene har vi udviklet vores unikke, ekspressive udtryk, der tager udgangspunkt i appetitten, glæden og livets paradokser. Vi søger ukueligt at få skuespillet til at balancere lige på kanten mellem det groteske og realistiske, det forvirrede og det lettilgængelige, det komiske og det tragiske. Forestillingerne hverken lærer, belærer eller forklarer – de snarere forvirrer, pirrer og antyder.
Gennem alle årene siden 2005 har Asterions Hus modtaget tilskud fra Statens Kunstfond, en række private fonde og EU.
Teater Møn er drevet helt privat uden tilskud, så økonomien kommer alene fra udlejning og arrangementer.